En önce
En önce nereye gideceğine karar vermek lazım dimi. Bir de kaç ay geçirilecek oralarda. Ona göre paracıkları ayırmak lazım. Güney Amerika taraflarına gelecekseniz aylık bin, Güneydoğu Asya’ya gidiyorsanız aylık altı yüz dolardan hesaplayın. Bu ne sürüngen bütçesi ne de ‘ben bir doların hesabını yapmam’ bütçesi. Vasat ama insani bir bütçe. Bu parayı TL olarak hesaba yatıralım lütfen. Ve de bankadan bir bankamatik isteyelim. Kredi kartını bankamatik gibi kullanmaya kalkarsanız epey bir komisyon ödersiniz. Ama bir tercihen iki kredi kartı (biri Master biri Visa olsa şahane olur) almak lazım. Benim gibi birini kaptırırsanız can simidiniz olur diğeri. Türkiye’de seyahat çeki olayına hiç girmeyin. Alması bir dert, iadesi bir dert, bir de bir sürü masraf. Bizim ülkede seyahat çeki istedin mi sanki ‘bu bir soygundur’ demişsin gibi bakıyor bankacılar. Kredi kartlarını aldınız ama birazda nakit bulundurmak lazım her daim pantolon altı cüzdanında. Bu cüzdan sizin hayatınız. Pasaportunuz, kredi kartlarınız ve nakitiniz bu pantolon altı cüzdanında olmalı. Cebinize fark ettirmeden dalabilirler ama pantolon altını fark edersiniz herhalde. Nakit dediğim mümkün oldukça küçük banknotlar şeklinde 300-400 dolar yeter. Özellikle sınır geçişlerinde çok faydasını görürsünüz.
Biraz sonra
Para konusu hallolduysa, popoyu sağlama almak için yapılacaklar var sırada.
Pasaportunuzun fotokopisini aldığınızın yanı sıra, taratın ve kendinize e-posta olarak yollayın. Aşıları yaptırın (hepatit A,B, sarı humma, tetanos) ve aşı karnenizi unutmayın Genel seyahat sigortası veya en azından seyahat sağlık sigortası yaptırın Kredi ve banka kartının numaralarını not edin. Yanınıza 2-3 vesikalık alın (beyaz fonlu) Cep telefonunuzun yurt dışında arama ve aranmalara açık olduğunu ve cep telefonunuzun gideceğiniz ülkelerin frekansına uyumlu olup olmadığını kontrol edin. Eğer benimki gibi külüstür bir telefonunuz varsa burada havanızı alırsınız. Gerçi, belki de böylesi daha iyidir. Telefon parası girmesin diye varsa bilgisayarınıza ve olabiliyorsa telefonunuza Skype, Wiro yükleyin. Fatura ve düzenli ödemeleriniz için internet bankacılığı üzerinden otomatik ödeme ve/veya düzenli ödeme talimatları verin ve faturalarınızı mail adresinize isteyin. Tarihi geçmişte olsa bir elektronik uçak biletini e-postanızda muhafaza edin. Bazı ülkeler ülkeden ayrılış bileti istiyor. Bilet üzerindeki tarihleri değiştirip kendinize bir bilet hazırlayabilirsiniz (Ah şu üç kağıtçı Türkler kitabından..) Siz seyahat ederken evinizi kiraya verin, hem masraflar ödensin, hem de size kalsın biraz. Fena mı olur?
Daha sonra
İnsan hayatta ne kadar az eşyaya ihtiyaç duyduğunu böyle seyahatlerde anlıyor. Sırt çantam ve küçük çantamın toplam ağırlığı 20 kilo ve içinde ihtiyacım olan her şey fazlasıyla var. Aslında çok daha azıyla yaşamak mümkün. Seyahatin altın kuralını bilmeyeniniz var mı? İhtiyacın olanı düşündüğün eşyanın yarısını, paranın iki katını al. Aslında bu kural yetiyor her şeyi anlatmaya ama ben yine de biraz detaylandırayım sizin gül hatırınız için. Evet soruları alalım, teker teker lütfen.
Sırt çantasının ebadı ne olmalı?
Olabildiğince küçük olmalı ki, fazladan bir şeyler tıkıştırma durumunuz olmasın. Zira çanta büyüdükçe, nasıl olsa yer var deyip habire bir şeyler alınıyor. Ortalama 60-70 lt. çanta yeterde artar bile. Ha birde kalitelisinden bir şey alın. Ortopedik, su geçirmeyen, sağlam bir çanta olsun. Ne de olsa bir süre eviniz olacak.
Ebat mı ağırlık mı?
Terbiyesiz, ben senin niyetini anlamadım sanma. Ebat önemli ama ağırlık daha önemli. Benim gibi yapmayın, yolculuğa max. 15 kilo ile başlayın (ideali 10-12 kg.), zaten zaman içinde 20 kiloya ulaşır. Tek seyahat etmenin dezavantajlarından birisi ağırlık. Çift olunca, rehber, bilgisayar gibi şeylerden birer tane yeter ama ayrılırsanız açıkta kalırsınız tabi. Aslında en iyisi ara sıra yalnız, ara sıra birileriyle seyahat etmek.
Kıyafet konusu nasıl?
En çok feragat edebileceğiniz konu kıyafet olmalı. Zira ihtiyaç anında, her gittiğiniz yerde oldukça ucuza tişört, don, çorap, etek, pantolon artık ne halt lazımsa bulmak mümkün. Hem böylelikle gittiğiniz yerlerden bir şeyler alabilmek için bahaneniz olur. Ben üzerimdeki dahil 4 tişört, 2 pantolon ve bir şortla yola çıktım, gayet yeterli valla. Tişörtün biri uzun kollu olursa iyi olur, sivriler açısından yani.
Peki, yağmurda, soğukta ne yapıcaz?
Güzel soru. Her ne kadar sıcak iklimlerde geziyor olsak ta, bazı yerler oldukça soğuk ve zaman zaman yağışlı olabiliyor. Dolayısıyla, kaliteli ince bir polar ve sıkı bir yağmurluk şart.
Ya ayaklar?
Akılsız derdin cezasını çekmesin diye ayaklara önem vermek lazım. Onu içinde paraya kıyıp, rahat, su geçirmeyen, goratex bir ayakkabı ve bir kaç çift kaliteli yürüyüş çorabı almak şart. Sıcak havalar içinde bir sandalet ve kaldığınız yerlerde ve günlük olarak giymek için bir parmak arası aldınız mı ayak konusu tamam demektir.
Bir de temizlik malzemesi lazım herhalde?
Aferin, nerden bildin.. Valla abartmadan ihtiyacınız olan şeyleri alın ama mesela 6 ay yetecek tıraş bıçağını baştan almaya gerek yok. Klasik havlu yerine, outdoor malzeme dükkanlarında satılan, çabuk kuruyan, çok su emen ve az yer kaplayan teknolojik havlulardan alın.
Örnek çanta muhteviyatı
Teknolojik aygıtların hepsini götürmeli mi?
Cep telefonu ve şarjı, fotomak ve şarjı zaten el mahkum gidiyor. Eğer bilgisayar yoksa, yüksek kapasiteli foto hafıza kart götürün. Ipodumsu bir müzik aleti en azından bazı otobüslerde abuk sabuk film gürültüsünü duymamak için önemli bir ihtiyaç. Hem memleket havalarından da bir potpuri yüklediniz mi, özledikçe dinlersiniz.
Laptopumu alayım mı yanıma?
Olmaz. Götüreceksen netbook götüreceksin. Hafif ve küçük. 400 dolares verdin mi senin oluyor. Ben getirdim ve hiçte pişman olmadım. Latin Amerika’da hostellerde, kafelerde wifi çok yaygın. Üstelik çektiğiniz fotolarıda internete yüklerseniz kaybetme riskine karşı süper olmaz mı? Ancak neresinden baksanız kılıfı, şarjı derken yaklaşık 2 kg. demek. Ben hem blog yazdığım hem de oldukça fazla miktarda foto çektiğim için ilaç gibi geldi. Sadece internet ve mail ihtiyacım var benim diyorsanız Iphone veya eş değer cep telefonunuz varsa -ki neredeyse herkesin var ben hariç-. Yeter artar bile. (Sevgili okurlar, arkadaşlar, yoldaşlar benim cep telefonu sizlere ömür. Eskiyen cep telefonlarınız seve seve kabul edilir. Hayatımda sadece ilk cep telefonumu satın aldım. Ondan sonrakiler hep arkadaşların küçülenleri oldu : )) Ha, bir de divx formatında (daha az yer kaplıyor) film yükleyin, uzun yolculuklarda veya canınız sıkıldığında seyredersiniz mis gibi.
Uyku tulumu şart mı?
Şart değil. Ben uçaktan inerken dağıtılan battaniyeyi yürüttüm, arada işe yarıyor. Hem küçük hem hafif. (bu diyarlarda otobüslerde klima yok, onun yerine buz gibi hava üfleyen canavarlar var ve kıçınız donuyor)
Sineklik?
Backapackersın sen backpacker kal. Raconu bozma ve öyle asortik şeyler alma.
Yok mu başka abuk subuk soru? Yok ha! Peki, ben devam edeyim o zaman.
Başka?
'Lonely Planet' denen kitap ne kadar da abuk olsa özellikle ulaşım konusunda oldukça faydalı. Ağır ama çare yok. Kitap okuyorsanız ve lisan biliyorsanız o lisanda kitap götürün ki bitince başka bir kitapla değiştirebilesiniz yoksa türkçe kitap elinizde patlar.
Ben bu seyahatte dalacağım için benim için en önemli ekipman olan dalış bilgisayarı ve maske-şnorkelimi götürdüm. Demem o ki, vazgeçemeyeceğiniz ekipmanınız varsa ve küçükse alın derim. Minik bir ilk yardım çantası yapın ama b.k nu çıkartıp bizim Hollandalı gibi 2 kilo malzeme getirmeyin. Buralarda adım başı eczane var.
Bir İngilizce-İspanyolca ‘phrase book’ edinin.
Son söz?
Hımm! Gezerken her daim sakin ama ihtiyatlı olun.. Kabullenmesini öğrenin. Sabır seviyenizi yükseltin. Dünyayı değiştiremeyeceğinizi, değişiklik arıyorsanız kendinizden başlamak gerektiğini anlayın artık. Ne menem biri olduğunuzu görün. Bir de gülümseyin ve sevişin bol bol
Bu sayfayı yazdır Bu sayfayı yazdırma
1 yorum:
Bu meşru şirketinden aşağı mali oldu yıllar sonra bir kredi var ve ben de bu şirketin iletişim için tüm kredi arayanlara tavsiye edeceğim 30.000 $bir kredi ile bana yardım eden bu büyük adamla tanıştım kadar sürecinde dolandırıldığınızı bugün mutluyum: LOANMARTLOANFUNDS@GMAIL.COM
Yorum Gönder