5 Aralık 2010

Meksika hakkında merak ettikleriniz

Meksika pahallı mı?                                                                                                                             
Çok ucuz sayılmaz ama İstanbul’dan sonra her yer ucuz geliyor bana. Ama yine de şöyle söyliyeyim, yeme içme ve gece hayatı ortalama İstanbul’un yarısı (genel ortalama bu, Meksika City biraz daha pahallı) Örnek mi bir bira 3-5 TL karın doyurmak 5-15 TL. Konaklama için dormda 10-15 TL, oda için (kişi başı) 20-25 Tl yi gözden çıkarmak lazım. Bu fiyatlara, kahvaltı ve genellikle ücretsiz wireless / wifi dahil. Yani kısacası günlük ortalama 60 TL bütçe ayırmak lazım, ulaşım dahil herşey için.
Hatunlar nasıl? 
Yabani değiller..Duyun bunu memleketimin kızları : )) İletişim rahat. Genellikle hafif tombiş, kısa boylu ve çok esmerler. Ama arada esmer veya mestizo (melez) türünün çok iyi örneklerine rastlamak mümkün.
Ya erkekler?                                                                                                                                      
Dünya liginde alt sıralarda gezdiklerini söyleyebilirim. Üstelik maçolar (niye üstelik dedim ki ben şimdi, maçosever biçok kız tanıyorum itiraf etmeseler de )
Yaramazlık yapmak kolay mı?
Ben bilmem kolay mı değil mi, onu da gelin siz keşfedin artık. Ben sizin şeyinizin şeyi miyim?
Gördüklerim benim olsun, ya yeme içme?                                                                                        Sokaktan ananas aldığınızda bile ‘acı istermisin’ diye sorulan bir ülkede elbette acı, yemeklerin tacı. Ülkede bilumum sebze yetişmesine rağmen sebze yemeği yok gibi. Sebzenin görevi etli yemeklere garnitür olmak burada. Ama restoranlarda verilmesede hemen her marketten peynir, domates, ekmek alarak Türk kahvaltısı özleminizi giderebilirsiniz.
Neler mi yenebilir? Bi kere her yemeğin demirbaşı tortilla (tortiya diye okunuyor) denen mısır ezmesinden yapılan bir tür lavaş. Buğdaya alışmış memleketten gelenler için tadı başlangıçta garip gelse de zamanla alışılıyor. İnsan nelere alışmıyor ki! Küçük tortilllaların üstüne et, tavuk ne isterseniz koydurup birde garnitür sebze ve acı eklediniz mi oldu sana taco. Yok, torttillanın daha büyük ve yumuşak olanını içini aynı şekilde doldurup sigara böreği gibi sararlar ve avokado sosuyla getirirlerse enchiladas oluyor. Yine tortillanın içine peynir ve isteğe göre malzeme koyup pişirirlerse quesedilla deniyor. Sadece peynir veya patates veya et koyup kızgın yağda pişirirlerse (bir nevi çiğ börek) empanada, sandviç ekmeğinin içini tıkabasa istediğiniz malzemeden (ızgarada pişirdikten sonra)) doldururlarsa torta oluyor. Kızartılmış kıtır tortillanın üstüne fasulye ezmesi -neredeyse her yemekte kullanılıyor- üstüne peynir ve yeşillik kondumu tostadayı kenarından kenarından tırtıklayarak götürebilirsiniz.
Çay poşet tabi ama kahve gırla. Minik marketlerde, dükkanlarda bile her daim amerikano mevcut ve hediyesi 1,5 TL. Türkiye! Türkiye! duy sesimi. Nescafe denen renkli suya bile lüks muamalesi yapılan, Türk kahvesinin bile fahiş fiyatla satıldığı güzel ülkemde yediğim kahve kazığının acısını burada her daim kahve içerek çıkardım. Biraz daha kaliteli kahve için 2,5 TL yi gözden çıkarmak lazım.
Bu yemek konusu çok uzun konu. Yazmaya başlansa bir blog çıkar bu konudan. En iyisi mi bu konuyu burda noktalamak ve uyuzluktan kurtulup tadları keşfetmek en iyisi derim.
Güvenli değil diyorlar Meksika için?                                                                                              Bunu diyenler genellikle, bir iki duyum, bir gazete veya TV haberinden yola çıkıp ve yine genellikle bu ülkeyi görmemiş, görsede turist otobüsünün camından etrafı izlemişlerden çıkıyor.
Elbette 110 milyon nüfusun olduğu bir ülkede her türlüsü var. Gidilmesi tavsiye edilmeyen, dikkatli olunması gereken bölgeler, mahalleler her ülkede – bizzatihi kendi ülkemizde de olmak üzere- mevcut. Bunun dışında, özellikle kalabalık mekanlarda cüzdanlara, telefonlara, laptoplara dikkat etmek lazım.
Eğitim (İspanyolca) şart mı?                                                                                                           Vallahi eğitim olmasada birkaç yüz kelime ve birkaç düzine faydalı cümleyi bilmek şart. Bazı turistik mekanlar da dahil olmak üzere İngilizcenin fayda etmediği ve çaresizce mimik ve jestlerle anlaşmak zorunda kalacağınız yerler olabilir ve olacaktırda. Üşenmeyin, çalışıp gelin. Hem İspanyolca kolay ve zevkli bir dil. Ayrıyeten sadece Meksika değil tüm Latin Amerika’da ihtiyacınız olacak.
Tekila efsanesi nedir? Bir de Mezcal diye bişey varmış?                                                                    O bişey dediğiniz Mezcal tekilanın abisi olur. Her tekila mezcal olmasına rağmen her mezcal tekila değildir. Tekila, sadece agave bitkisinden ve Jalisco bölgesinde elde edilir ve birden fazla kez damıtılır. Mezcal birçok kaktüs türünden ve birçok bölgede elde edilir ve sadece bir kez damıtılır. Meksikalılara göre ‘Tekilayı yabancılar, mezcali Meksikalılar içer’ Öyle diyorlar, ben onların yalancısıyım valla. Bizim bildiğimiz birkaç marka tekila var ama burada dinlenmişinden, yıllanmışına onlarca tekila ve tabi mezcal var.
Hava nasıl oralarda, üşüyor musun?                                                                                                  Cevap veriyorum, evet. Öyle yarı tropik yere gidiyorum diye cıbıldak gelirseniz kı.ınız donar vallahi.Sabah ve güneş battıktan sonra, özellikle yüksek rakımlı şehirlerde (Mexico City, Oaxaca, San Cristobal gibi) mont yada ince polar şart. Meksika’da birden fazla iklim kuşağı var (yarı çöl, yarı tropik ve tam tropik)
Şehirlerarası ulaşım için ne dersin?                                                                                                   Derim ki, kısa mesafelerde 2. sınıf (yani ucuz otobüs) olur ama uzun yolculuklarda birinci sınıfı (merak etmeyin, en lüksü değil bu sınıfı) tercih edin. Rahat ve güvenli. Fiyatlar Türkiye’den % 20 -30 daha ucuz. Uçak, seyahat edenler (dikkat edin tatile gelenler demedim) için biraz tuzlu. Bazı rotalarda tren var ama seyahat süresi uzun. Neyse işte, karar sizin.
Laptopumu getireyim mi?                                                                                                                  Getirirsen iyi olur. Meksika’da birçok hostel ve kafede ücretsiz veya çok ucuz wi-fi var. Ama getirmezsen de kullanım ücretleri düşük.
Eee, Meksika’nın kuzeyi için bişey demiycek misin?                                                                            Yok, demiycem. Eğer tekrar Meksika’ya gelirsem, oralarıda gezer öyle derim. İşkembeden sallamak yok. Ama size kıyak olsun diye bir rota önereyim bari ; Morelia – Patzcuaro – Guadalajara - Guanajuato - San Miguel – Queretero. 
Son söz olarak ne söylemek istersin?
Hasta luego derim. (Bunun anlamını da bi zahmet kendiniz öğrenin artık). Ayrıca o kadar meraklıysanız kaldırın bir tarafınızı da gelin buralara. Yok öyle uzaktan seyretmek : )

7 yorum:

Adsız dedi ki...

Sevgili Mutlu,
blogunu okudum ve çok da sevdim. artık mexsika'ya hazırım (ki gitmiştim ben de yıllar evvel ama böyle gexgin tadında değildi)keep up the good work:)
belki oralardayken Arjantin-Uruguay vs gidip denk getirip bizim ottocuları otto mobile projesinde de yakalarsın yakında, oradan yı da bir çözersin:)
sevgiler
emre

Mutlu dedi ki...

Sanırım onlar subat mart gıbı orafa olacaklar, valla ısterım kı denk gelsin.

askin koc dedi ki...

Ben 6 yildan beri puebla sehrinde yasiyorum

Unknown dedi ki...

merhaba ben unıvrsıte ogrencısıyım turızm okuyorum ve degısım programıyla meksika colima yı kazandım.nasıl bır yer bıldıklerınızı anlatırmısınız yada tavsıyelerınızı ogrenebılırmıyım cook tesekkur ederım sımdıden:)

Unknown dedi ki...

Merhaba mutlu kardeşim.
Bende aralık 25 te amerikaya gideceğim ancak evleneceğim kız meksikalı. Zacatecas diye bir şehirde iş amaçlı 4 ay kadar beklemem gerekiyor kız ile. Illaki insanın kafasında sorular oluyor gerek amerikanın meksikayı sürekli filmleriyle tehlikeli gostermesi gerekse de insanlarin meksika hakkında olumlu bir cümle konuşmamasından yada dediğin gibi işkembeden sallayanlar yüzünden kafamda o ülkenin güvenliği ile ilgili sorular var. ve senin meksikayı yaşadığın insanları nasıldır genel anlamda.? Neticede 4 ay ama ginede merak ediyorum orda 4 ay beklemeye değer mi? ☺

Yasemin Ağaoğlu dedi ki...

Mutlu Meksika'da mı yaşıyorsun?

35Tan dedi ki...

Calmatte pinhe cavron derler mermanos mexicans , syn kardeşim more info porfavor comprende grasyas